07 04/2017

Republica Moldova se aliniază la standardele europene din domeniul standardizării şi metrologiei

Republica Moldova a preluat cele mai bune practici din statele membre ale UE în cadrul unui proiect Twinning privind consolidarea sectorului standardizării şi metrologiei în conformitate cu standardele europene, proiect finalizat pe 6 aprilie. Obiectivul general al acestuia a fost de a pregăti economia moldovenească pentru implementarea Acordului Zonei de Liber Schimb și Comerț Aprofundat, a declarat vicepremierul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, la conferința de închidere a proiectului Twinning.

”Instituțiile din infrastructura calității, cu suportul experților UE din Germania și România, au realizat pași concreți orientați spre ridicarea competenței și performanței personalului implicat în procesul de standardizare națională, precum și în activitățile de metrologie”, a menționat Octavian Calmîc.

Uniunea Europeană a oferit 1,1 milioane de euro pentru realizarea proiectului, iar experți europeni au oferit consultanță tehnic în cadrul unor ateliere de lucru, seminare și schimb de experiență. ”Prin implementarea standardelor europene am eliminat o serie de probleme pentru producătorii din Republica Moldova în calea lor spre exportul de mărfuri pe piața europeană”, a accentuat șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola. Oficialul european a mai menționat că UE va susține Republica Moldova în domeniul dat și prin alte proiecte, deoarece scopul Uniunii Europene este de a asigura, în primul rînd, piața autohtonă cu produse de calitate.

La rîndul său, ambasadorul Germaniei, Ulrike Maria Knotz a spus că urmare a implementării proiectului, datorită creșterii calității produselor moldovenești, au crescut și exporturile Republicii Moldova pe piața UE. Mărfurile moldovenești au devenit mai competitive nu doar pe piața europeană, dar și pe alte piețe din lume, a subliniat Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

În procesul de realizare a proiectului au fost modificate patru legi din domeniul infrastructurii calității, create/restabilite 21 de comitete tehnice de standardizare pe diverse domenii ale economiei naționale, organizate 100 de ateliere de lucru, seminare, instruiri și schimb de experiență. De asemenea, au fost elaborate 15 proceduri de etalonare și numeroase documente normative din domeniul metrologiei.