19 10/2016

Rezervaţia Codri

La 27 septembrie 1971, în zona de centru a Republicii Moldova se crea Rezervaţia ”Codri”. Un nume cu rezonanţe de legendă, un nume cu ecouri adânci în sufletul localnicilor, pentru că de codri este legată formarea şi evoluţia întregului nostru popor, iar de Codrii Basarabiei cea a locuitorilor de aici în special.

Acesta rezervaţie este un veritabil laborator ştiinţific, dar şi un tezaur naţional, ce păstrează un valoros genofond floristic şi faunistic. În ceea ce priveste flora acestei rezervaţii, sunt cuprinse 60 de specii rare i circa 30 de specii incluse in Cartea Rosie a Republicii Moldova. Vârsta medie a arborilor de aici este de peste 80 de ani. Fauna din aceasta rezervaţie este aproape în totalitate fauna padurilor Europei Centrale si de Vest, printre care se numara 52 de specii de mamifere, 150 specii de păsări şi peste 7000 de specii de insecte.

Dinamica performanţelor de ordin social-politic, ştiinţifico-tehnic, economic-financiar şi de altă natură pune la ordinea zilei şi unele încercări drept care rezervaţia “Codrii” ar putea servi ca nucleul unui viitor parc naţional ori natural, ori al unei viitoare rezervaţii a biosferei, cu încorporarea în limitele instituţiei  a celor mai valoroase monumente ale naturii, istorice, culturale, aşezari umane, etc

În cadrul rezervaţiei functionează un bogat “ Muzeu al naturii”. Nu ezitaţi să daţi curs unei invitaţii şi veţi purta în suflet, pentru totdeauna, suvenirul imaginii unui monument al naturii cu valoarea de unicat  pe întreg mapamondul.